Medical Park

De controle hebben over je leven en realistische verwachtingen hebben van je dagelijkse uitdagingen zijn de sleutels tot stressmanagement.

— Josh Billings

Medical Park

Having control over your life and having realistic expectations of your daily challenges are the keys to stress management.

— Josh Billings
  • Gastric sleeve bij MLP Care

    Bij MLP Care kunt u heel eenvoudig een online afspraak aanvragen.

  • ONLINE AFSPRAAK MAKEN

Wat is een gastric sleeve?

Bij een gastric sleeve operatie wordt een groot deel van de maag weggehaald. Bij een gastric sleeve wordt het darmstelsel niet aangepast.

Wat gebeurt er tijdens de operatie?

Tijdens een kijkoperatie verwijdert de chirurg ongeveer tweederde van de maag. Er blijft een kleine buisvormige maag over die ongeveer zo dik is als je duim. De nieuwe kleine maag heeft een volume van ongeveer 100 tot 150 ml.

Wat is het effect?

Door het verkleinen van de maag heb je na het eten van een klein beetje voedsel al een vol gevoel. Doordat je minder eet neemt je gewicht af. Ook neemt het hongergevoel af. Dit komt omdat het deel van de maag dat is verwijderd zorgde voor de aanmaak van het ‘hongerhormoon’. Het darmstelsel wordt bij een gastric sleeve niet aangepast.

Wat zijn de resultaten?

De meeste mensen verliezen gemiddeld 60 tot 70 procent van hun overgewicht. Er zijn maar weinig mensen die met een gastric sleeve ál hun overgewicht verliezen. Maar dat is ook niet erg. Het doel van de ingreep is namelijk het verbeteren van je gezondheid en de kwaliteit van leven. Je kunt dan ook voor de operatie het beste een streefgewicht kiezen dat tussen de vijftien tot twintig kilo boven je ideale gewicht uitkomt. Dat is verstandiger dan koste wat het kost te proberen je ideale gewicht te bereiken.

Soms vallen patiënten alleen met een gastric sleeve niet genoeg af om een gezond gewicht te bereiken. Soms is er dan na één tot drie jaar een tweede operatie nodig, de SADI. Deze twee operaties tegelijk uitvoeren is niet mogelijk, omdat dit te zwaar zou zijn.

Voor wie is een gastric sleeve geschikt?

Een gastric sleeve is een goed alternatief voor de gastric bypass. Het gewichtsverlies is vergelijkbaar. De gastric sleeve kan gekozen worden op basis van eetgedrag of uit eigen voorkeur van de patiënt. Maar ook als een gastric bypass niet veilig is door bijvoorbeeld de lengte van de darm of door eerdere buikoperaties. Ook wordt de gastric sleeve toegepast bij mensen met zeer ernstig overgewicht (BMI boven de 60). Op een later moment volgt dan vaak een tweede operatie, de SADI (Single Anastomosis Duodenal-Ileal bypass).

Bel ons op (010) 210-5225