Medical Park

De controle hebben over je leven en realistische verwachtingen hebben van je dagelijkse uitdagingen zijn de sleutels tot stressmanagement.

— Josh Billings

Medical Park

Having control over your life and having realistic expectations of your daily challenges are the keys to stress management.

— Josh Billings
 • Borstvergroting bij MLP Care

  Bij MLP Care kunt u heel eenvoudig een online afspraak aanvragen.

 • ONLINE AFSPRAAK MAKEN

Borstvergroting

De plastische chirurg tekent op de borst het gebied waar de incisies gemaakt worden. Het siliconenimplantaat wordt ingebracht via de incisie na het maken van de ‘pocket’ (een kleine ruimte waarin het implantaat past).

Het siliconenimplantaat kan op twee manieren geplaatst worden:

Onder het borstweefsel

Het plaatsen van het siliconenimplantaat is mogelijk wanneer het klier- en vetweefsel aan de bovenkant van de borst dik genoeg is. Het voordeel van deze techniek is dat het implantaat een eenheid vormt met de eigen klier waardoor een natuurlijke vorm en beweging van de borst ontstaat.

Onder de borstspier (dual plane techniek)

Als de klier- en vetweefsel niet dik genoeg is, kan er gekozen worden voor de dual plane techniek. De bovenkant van de implantaat wordt onder de grote borstspier geplaatst, terwijl de onderste helft van de prothese zich onder de borstklier bevindt. Op deze manier bestaat er minder kans dat de randen van de implantaat voelbaar zijn.

De incisie wordt meestal in de plooi onder de borst gemaakt. Deze incisieplaats zorgt er voor dat het litteken straks niet opvalt. Die plooi kan ne de borstvergroting iets lager worden door de nieuwe grootte van de borst. Een incisie in de borstplooi heeft meestal de voorkeur omdat de chirurg op deze manier het beste zicht heeft op de plaats waarin de implantaat geplaatst wordt. Eventueel kan de implantaat ook ingebracht worden via een sneetje in de tepelhof.

Nadat de siliconenimplantaten zijn ingebracht, worden de incisies gehecht. Bovendien wordt er als het nodig is een dun slangetje (drain) in de borst aangebracht om het wondvocht af te voeren. Deze drain wordt in bijna alle gevallen voor uw vertrek in ons ziekenhuis behandeld. De behandeling duurt ongeveer 60 minuten.

Herstel

Om de nieuwe vorm van uw borsten te ondersteunen en om de zwelling tegen te gaan draagt u de eerste weken een sportbeha. Om deze zwelling te verminderen krijgt u ook medicijnen. De zwelling wordt gemiddeld na drie dagen veel minder. U mag na 48 uur douchen waarbij u de beha uit mag doen. Soms kan het zijn dat er aan het eind van de ingreep aan de bovenrand van de implantaten een elastische band aangebracht wordt¸ om de implantaten te fixeren. Deze elastische band wordt gedurende enkele weken gedragen.

Na een week rust kunt u uw dagelijkse bezigheden weer oppaken, maar probeert u zware inspanning te vermijden. Het is van belang dat er de eerste weken geen druk of spanning wordt uitgevoerd op uw borsten.

De zwelling verdwijnt in de loop van 2 tot 6 weken tijd. Na de ingreep kan het gevoel in uw tepels anders zijn, dit varieert van heel gevoelig tot gevoelloos. Geleidelijk komt het normale gevoel in uw tepels terug. De duur hiervan verschilt van persoon tot persoon.

Tijdens de eerste maanden kunnen de littekens wat rood van kleur zijn. Daarna zal dit langzamerhand de kleur van de huid aannemen en minder zichtbaar worden.

Het is van belang dat de littekens gedurende het eerste jaar na de ingreep niet aan de zon bloot gesteld worden. Door de zon kunnen deze littekens ‘inbranden’ en hierdoor meer zichtbaar worden. De littekens kunnen bedekt worden of ingesmeerd worden met een zeer hoge beschermingsfactor tegen de zon.

Meestal kan men na 1 tot 2 weken weer gaan werken en na 6 weken weer volledig actief verdergaan met activiteiten.

Risico’s en/ of complicaties

Allergische reacties op verdovingsvloeistoffen¸ desinfecteermiddelen of pleisters kunnen ontstaan. Ondanks er steriel gewerkt wordt¸ is er een kans dat een infectie kan ontstaan. De kans hierop is echter klein: 1 tot 2%.

Bij mensen die roken, kan er sprake zijn van een gestoorde wondgenezing of een nabloeding. Wij raden u dringend aan om weken voor de ingreep te stoppen, en ook na de ingreep niet te roken. Er is een zeer kleine kans op trombose en risico’s verbonden aan de narcose.

De eerste weken na de ingreep onstaat er een kapsel rondom de implantaten, dit is een natuurlijk proces. Hierdoor mag u tijdens dezelfde periode geen sport beoefenen of zwaar werk doen. Een risico wat in een klein aantal gevallen kan ontstaan, is een kapselcontractuur (het kapsel trekt dan te veel samen). Dit geeft als gevolg vormveranderingen of soms pijn. Als dit gebeurt, kan het kapsel weggehaald worden en eventueel een vervanging van implantaten uitgevoerd worden. Het risico op kapselcontractuur is veel kleiner geworden dankzij de nieuwe getextureerde implantaten.

Specifieke risico’s van de borstvergroting is het scheuren of het plooien van de buitenste laag van de implantaten. Een kapotte implantaat moet altijd vervangen worden.

Het risico assymetrie en blijvende gevoelloosheid van (een deel van) de borst kan ontstaan.

Het litteken kan de eerste weken na de ingreep rood, dik en hard worden. Deze verschijnselen zijn tijdelijk. Een verstoorde wondgenezing kan een blijvend breed litteken veroorzaken.

Meest gestelde vragen:

 • Wanneer kan ik weer op mijn buik liggen?

  Twee maanden na de ingreep kunt u weer op uw buik gaan liggen.

 • Is er sprake van scheuring van de implantaten?

  Het scheuren van de implantaten is bijna niet het geval. Auto ongelukken waarbij knelling ontstaat of verwondingen en andere trauma-gevallen kunnen het scheuren van implantaten veroorzaken.

 • Hoe lang van te voren moet ik stoppen met roken?

  Ongeveer 6 weken voor de ingreep. Ook daarna wordt het aangeraden dat u niet rookt, omdat het roken het genezingsproces vertraagt en risico’s op infecties vergroot.

Bel ons op (010) 210-5225