Medical Park

De controle hebben over je leven en realistische verwachtingen hebben van je dagelijkse uitdagingen zijn de sleutels tot stressmanagement.

— Josh Billings

Medical Park

Having control over your life and having realistic expectations of your daily challenges are the keys to stress management.

— Josh Billings
 • Facelift bij MLP Care

  Bij MLP Care kunt u heel eenvoudig een online afspraak aanvragen.

 • ONLINE AFSPRAAK MAKEN

Facelift

Een facelift of Rytidectomie is een cosmetische huidoperatie. Bij een facelift wordt de verslapte huid en de onderliggende spier- en bindweefsel zodanig behandeld, dat de huid strakker komt te zitten. Dit heeft als resultaat dat uw hals en kaak weer hun jeugdige contouren terugkrijgen.

De incisie die gebruikt wordt voor voor uw facelift is zo kort en klein mogelijk. Het standaard gebruikte sneetje wordt voor het oor tot bij de oorlel doorgezet. Deze incisie wordt zonodig voor de haargrens¸ boven het oor of ook soms achter het oor doorgezet¸ afhankelijk van persoonlijke omstandigheden zoals onder andere bouw¸ type en conditie van de huid en uw geslacht.

Bij een facelift is het meestal volstaan om de huid naar boven te liften. Voor een halslift kan het ook soms nodig zijn om de huid wat meer naar achteren te vertstrakken.

Tijdens de ingreep wordt de huid losgemaakt van het onderhuidse bind- en spierweefsel (genaamd SMAS). Deze SMAS laag is het fundament van het gezicht en is steviger dan de huid. De huid gaat vanzelf mee wanneer de SMAS gelift worden. Dit zorgt voor het verfrissende effect. De SMAS laag wordt met speciale hechtingen aangetrokken en vastgezet. Ten slotte wordt de hoeveelheid overtollige huid weggesneden. De huid wordt zonder spanning gehecht. Dit is van belang om een zo min mogelijk zichtbare litteken over te houden. De ingreep duurt ongeveer 2 uur.

Verdoving

Facelift kan onder sedatie ( een roesje) worden gedaan. Hierbij ligt u te dutten zonder pijn en blijft u wekbaar. Ook is narcose een mogelijkheid. Tijdens het spreekuur zal uw arts met u bespreken wat de beste optie is.

Risico’s en/ of complicaties

Allergische reacties op verdovingsvloeistoffen¸ desinfecteermiddelen of pleisters kunnen ontstaan. Ondanks er steriel gewerkt wordt¸ is er een kans dat een infectie kan ontstaan. De kans hierop is echter klein: 1 tot 2%. Bij elke uitgebreidere chirurgische ingreep is er een zeer kleine kans op het oplopen van trombose. Soms ontstaat er een verstoorde wondgenezing of een nabloeding. Bovendien zijn er kleine risico’s verbonden aan de narcose.

Specifieke complicaties facelift:

 • De beschadiging van zenuwen in het gezicht
 • Asymmetrie (meestal vooraf bestaand)
 • Haarverlies
 • Vorming van hypertrofische (verdikte) littekens
 • Blijvende gevoelloosheid in een deel van het gezicht

Het is van belang dat u voor en na de behandeling enkele weken stopt met roken. Door te roken is de kans op afstervend huidweefsel duidelijk vergroot.

Na de ingreep

Afhankelijk van wat de arts u heeft geadviseerd¸ kunt u enkele uren na de ingreep naar huis of blijft u 1 nacht in ons ziekenhuis.

De chirurg kan besluiten om draintjes in de wond achter te laten die na 1 of 2 dagen verwijderd kunnen worden. Meestal krijgt u voor 1 week verband om het hoofd. Zonodig kan de arts u aanraden om een drukkend verband nog langer om te houden. Dit verband mag er af gehaald worden om te douchen en de haren te wassen¸ maar moet de eerste week continu worden gedragen.

Meest gestelde vragen:

 • Hoe lang blijft het resultaat van een facelift zichtbaar?

  De littekens worden achter het oor¸ in de haargrens of in de plooi van de oren verborgen. De eerste maanden kunnen de littekens wat rood zijn. Hierna zullen de littekens meer en meer de kleur van de huid aannemen. Uiteindelijk blijft er bijna niets meer over: een klein licht lijntje.

 • Kan de ingreep onder sedatie worden uitgevoerd?

  Ja, de ingreep kan onder sedatie worden uitgevoerd. U gaat hierbij niet onder narcose. U krijgt een klein beetje slaapmiddel waardoor u niets van de ingreep meekrijgt. Het voordeel van sedatie is dat u de risico’s en complicaties van de narcose achteraf niet hebt en dat u weer snel helder en wakker bent.

 • Is het pijnlijk of ongemakkelijk?

  Facelift is geen pijnlijke ingreep. Vaak is het het ongemakkelijk met verbanden¸
  zwellingen en slechter kunnen slapen. Wanneer u ondanks deze verschijnselen pijn
  heeft¸ kunt u gebruik maken van pijnmedicatie voorgeschreven door de arts.

 • Kan ik mijn haren verven na een facelift?

  Na dat alle korstjes van de wondjes zijn genezen¸ kunt u uw haren enkele weken na
  de ingreep verven.

 • Hoe loopt het herstel?

  Als u dezelfde dag bent ontslagen¸ wordt u de dag er na verwacht voor een controlebezoek. Het is mogelijk dat uw gezicht¸ met name aan de zijkanten nog een tijdje blauw en gezwollen is. Deze zwellingen verdwijnen binnen een paar weken. De blauwe verkleuring kan naar beneden naar het halsgebied zakken.

 • Waar moet ik bij opletten met het eten na een facelift?

  De eerste week kan het wat moeizaam gaan met het eten vanwege de zwelling. Wilt u er mee rekening houden dat u de eerste week wat vloeibaarder voedsel eet? Wilt er ook op letten dat u wat kleinere hapjes neemt verdeeld over de dag?

Bel ons op (010) 210-5225