Medical Park

De controle hebben over je leven en realistische verwachtingen hebben van je dagelijkse uitdagingen zijn de sleutels tot stressmanagement.

— Josh Billings

Medical Park

Having control over your life and having realistic expectations of your daily challenges are the keys to stress management.

— Josh Billings
 • Dijbeenlift bij MLP Care

  Bij MLP Care kunt u heel eenvoudig een online afspraak aanvragen.

 • ONLINE AFSPRAAK MAKEN

Dijbeenlift

Een dijbeenlift wordt altijd uitgevoerd op een steriele operatiekamer in ons ziekenhuis onder sedatie of narcose door een ervaren plastisch chirurg. Eerst tekent de plastisch chirurg op de bovenbenen nauwkeurig aan hoeveel huid er verwijderd gaat worden.

Tijdens de operatie wordt de huid losgemaakt van de onderliggende vet- en spierlagen. Het teveel aan huid wordt weggesneden. Eeventueel wordt het teveel aan vet weggezogen. De behandeling duurt ongeveer 1 tot 2 uur.

Verdoving

Een dijbeenlift vindt plaats onder narcose of sedatie.

Risico’s en/ of complicaties

Allergische reacties op verdovingsvloeistoffen¸ desinfecteermiddelen of pleisters kunnen ontstaan. Ondanks er steriel gewerkt wordt¸ is er een kans dat een infectie kan ontstaan. De kans hierop is echter klein: 1 tot 2%.

Er bestaat een zeer kleine kans op trombose. Soms is er sprake van een gestoorde wondgenezing of een nabloeding. Ook zijn er risico’s verbonden aan de narcose.

Van een dijbeenlift zijn specifieke risico’s beschadiging van zenuwen in het been, asymmetrie, vorming van hypertrofische (verdikte) littekens en blijvende gevoelloosheid in een deel van de benen. Roken vergroot de kans op een infectie. Het is van belang dat u drie weken voor de ingreep met roken stopt, en ook drie weken na de ingreep niet te rookt.

Na de ingreep

U mag het ziekenhuis meestal enkele uren na de ingreep verlaten. U kunt niet autorijden na de ingreep. U kunt na de ingreep wat napijn hebben door de zwelling en bloeduitstortingen. Vaak is een lichte pijnstiller voldoende om deze pijn te stillen.

Napijn en herstel

U krijgt 3 tot 7 dagen na de ingreep een drukverband/drukbroek om de bovenbenen. Dit moet dag en nacht blijven zitten. Meestal wordt dit verband als ongemakkelijk beschreven, maar het is noodzakelijk. Dit drukverband gaat de zwelling tegen die na de operatie optreedt en voorkomt een teveel aan spanning op de operatiewond.

Na dit drukverband moet u nog zes weken een elastische broek of steunpanty dragen, die de zwelling tegengaat. Gemiddeld neemt de zwelling na de derde dag sterk af.

De dag na de ingreep kunt u kort douchen, maar zorgt u er voor dat het verband niet nat wordt. Na een week kunt u weer gewoon douchen of in bad. Let u er op dat de temperatuur van het water niet te heet is, omdat daardoor het behandelde gebied kan zwellen.

Na een dijbeenlift moet u de eerste tijd voorzichtig zijn. U moet direct na de ingreep gaan staan en gaan lopen, maar geen lange afstanden lopen. Na een week kunt u weer uw normale dagelijkse activiteiten hervatten, maar wel beperkt. Meestal geeft uw lichaam zelf aan wat u wel en niet kunt doen. U kunt er op rekenen dat u na 4 tot 6 weken weer in staat bent om alles te doen wat u voorheen ook deed.

Het is van belang dat u de eerste weken geen druk of spanning op uw bovenbenen voert. Over het algemeen is het meer ongemakkelijker dan de pijn. Een week na de ingreep worden de hechtingen in het ziekenhuis verwijderd. De onderhuidse oplosbare hechtingen verdwijnen vanzelf. Het verdwijnen van alle zwelling neemt ongeveer twee tot zes weken in beslag.

De eerste maanden na de ingreep kunnen de littekens wat rood van kleur zijn, hierna zullen deze littekens meer en meer de kleur van de huid aannemen en minder zichtbaar worden.

Meest gestelde vragen:

 • Wanneer is het resultaat zichtbaar?

  Kort na de ingreep is de verstrakking al enigszins zichtbaar. Het resultaat is goed te
  beoordelen wanneer de zwelling grotendeels verdwenen is. Het uiteindelijke resultaat is zichtbaar nadat de operatiewond en het onderhuidse weefsel volledig genezen zijn. Dat is ongeveer een jaar na de operatie.

 • Ik stoor me aan het losse vel van mijn bovenbenen maar zie op tegen littekens. Wat kan doen?

  De littekens blijven altijd zichtbaar. U kunt goed bij u zelf nagaan hoe storend u de littekens bij u zelf ervaart. Daarnaast kunt u met andere mensen vergelijken hoe snel en op welke manier uw wonden genezen. U kunt kritisch kijken naar eventuele oude littekens op uw lichaam. Tijdens het spreekuur kunt u uw wensen met de arts bespreken.

 • Wanneer kan ik weer aan het werk?

  De meeste personen die een dijbeenlift hebben ondergaan, kunnen na twee weken weer gaan werken en zijn na zes weken weer volledig actief.

Bel ons op (010) 210-5225